V petek, 5. 12., in soboto, 6.12., je delavnica priredila dogodek Odprti studio. Studio je poleg keramike predstavil tudi začimbnico Taračinga in sladice Sladkoba do roba. Skupna nit dogodka je bil seveda december in decembrsko vzdušje, skupna točka organizatork pa, da smo vse tri po izobrazbi geodetke!

Odprtemu studiu se je pridružila tudi Barbara Višnar z vražjimi in prazničnimi ščepci čarobnih moči EKO Začimb iz Začimbnice Taračinga. EKO Začimbe lahko dobite v trgovinci v pokriti tržnici v centru Ljubljane, ali spremljate Facebook profil EKO Začimbnica Taračinga.

Odprtemu studiu se je pridružila še Jerneja Šajn s svojo ustvarjalnico Sladkoba do roba, kjer redno nastajajo dišeče torte, minjoni, piškoti in druge sladke dobrote. Fotografije izdelkov si lahko ogledate na Facebook strani Sladkoba do roba.

Odprti studio je imel prvo zasnovo že pred tremi leti, ko se je v Novem mestu zgodil Dan odprih vrat. Takrat sem s prodajo keramike šele začela, obisk pa je bil majhen, saj me je prišlo obiskati le nekaj prijateljev, ki so bili radovedni, kaj ustvarjam. Tokratni Odprti studio pa je doživel mnogo večji obisk in uspeh, prišli so tako prijatelji kot znanci in naključni obiskovalci. Ljudje so prihajali v valovih, ob določenih trenutkih smo se zaradi gneče umaknili tudi v prostore wc-ja, kar pa ni zmotilo globokih pogovorov o keramiki.

Bila sem ponosna, da so Odprti studio obiskali tudi predsednica Društva keramikov in lončarjev Slovenije Miljanka Simšič, priznani keramik Mitja Klančar, s katerim sva se prvič spoznala v živo, in priznana keramičarka Dani Žbontar, ki pa je posedela le kratek čas predstavitve obreda pitja čaja.

V studiu smo pripravile prijetno vzdušje, z mizico in stolčki, da so obiskovalci lahko prisedli, se posladkali s slaščicami ter spili kakšen čaj, ob tem pa so občasno stekli filozofski pogovori o življenju, umetnosti, keramiki, zdravi prehrani, slaščicah in začimbah. Vzdušje je bolj intimno, Odprti studio je bil zasnovan prijetnemu druženju in spoznavanju novih ljudi.

V soboto je studio gostil tudi učitelja japonskega obreda pitja čaja. Nepričakovano se je dogodka udeležilo izjemno število ljudi, ki so z zanimanjem poslušali in opazovali predstavitev obreda. Izvedel ga je gospod Kuno Kazuyoshi, Japonec, ki sedaj živi v Ljubljani. O obredu sem že pisala, vendar ga je težko opisati z besedami, zato je interaktivna predstavitev toliko bolj zanimiva. Udeleženci so lahko opazovali pripravo, ob tem poslušali razlago, opazovali čajne pripomočke in pili Matcho, ki je bila postrežena v mojih Chawanih. Povezava med mojo keramiko in obredom je neposredna ravno zaradi skodelic za čaj, ki jih izdelujem najraje: Chawan-ov.

Na koncu dogodka smo obstale tri organizatorke, naša bližnja pomoč pri organizaciji in torta. Nasmihali smo se drug drugemu, se sladkali in že razmišljali, kaj bo naš naslednji projekt. Hvala Jerneji in Barbari za vso pomoč, brez vaju Odprti studio ne bi bil tako prijeten in topel.

Do naslednjič!