Decembra sem z Borutom Šprajcerjem naredila intervju. Obiskala sem ga v njegovem studiu v Novem mestu. Navdušena sem bila nad njegovim znanjem in različnimi kalupi, zato sem se odločila, da ga povabim v svoj studio, da skupaj izvedeva delavnico.

G. Šprajcer je kipar, svoje kiparsko znanje je gradil 3o let, hkrati pa se je izpopolnjeval v znanju izdelave kalupov in vlivanja. V studiu ima na stotine kalupov in še več izdelkov, ki so bili narejeni po teh kalupih, kar me je prepričalo, da želim z njim sodelovati.

Delavnica izdelave kalupa in vlivanja gline bo sestavljena iz treh sklopov. V prvem sklopu se bo pripravil model. Model je objekt, po katerem se naredi kalup. Model je lahko narejen iz različnih materialov, ker pa smo keramiki, bomo model izdelali iz gline. Izdelavi modela bomo posvetili kar nekaj časa, predvsem detajlom. Bistvo modelov, kalupov in vlivanja je, da na poenostavljen način repliciramo oblike, ki bi bile z drugimi tehnikami težje dosegljive. Model je lahko skodelica, ekstavagantna ročka za skodelico, krožnik z detajlnim reliefom, skulptura ali nakit z nešteto detajli.

Model se potem biskvitno zapeče in premaže z barvo, ki bo preprečila, da bi se mavec kalupa zalepil na model.

Drugi del, morda najbolj tehnično zahteven, bo izdelava samega kalupa. Različne oblike zahtevajo različne vrste kalupa. Glede na ustvarjen model iz prejšnjega sklopa se prilagodi izdelava kalupa. Pri tem se uporabljajo lesene deščice in guma kot okvir, glina ter ostali pripomočki. V okvir kalupa se po modelu vlije tekoči mavec in ko se posuši, nastane mavčni kalup.

Tretji sklop pa bo nagrada za ves trud, ki je bil vložen pri prejšnjih dveh skopih. V kalup, ki bo že narejen, posušen in pripravljen za uporabo, bomo vlili tekočo glino, počakali par minut in razstavili kalup. Dobili bomo: odlitek! Odlitek se lahko še naknadno dodela z različnimi tehnikami, na koncu pa se ga odžge.

Vsak postopek te delavnice zahteva veliko znanja in razmišljanja; na vse odgovore bo poskušal odgovotiti g. Šprajcer oz. jaz (kar se tiče gline same). Program je že skrbno pripravljen. Delavnica bo podala veliko znanja tudi meni, saj so mi kalupi neznano področje. Že razmišljam, kaj bi vlivala. Ročke? Krožnike? Prstane? Pa kakšno skodelico zagotovo tudi!

Kar je super te delavnice je, da seboj odnesete narejeni kalup (z modelom in prvim odlikom) in ta kalup lahko uporabite za nadaljnih 100 vlivanj (ali več, če s kalupom lepo ravnate).

Delavnica je primerna za čiste začetnike ali keramike, ki bi se na tem področju radi izpopolnili.

Pripravljeni?

Za več info sem dosegljiva na: delavnica@anjaslapnicar.com.