Otroška delavnica: GLINA IN DOTIK

Studio je k sodelovanju povabil Tatjano Hlačer, keramičarko in specializantko pomoči z umetnostjo z dolgoletnimi izkušnjami dela z otroci. Skupaj smo pripravili sklop osmih srečanj, ki bodo vključevali učenje dela z glino, ter s tem razvijanje zaznavanja in samostojnega dela otrok z glino.

Glina že sama po sebi nosi v sebi ustvarjanje. S posameznikovim načinom dela in z uporabo metod pomoči z umetnostjo se omogoča sproščeno ustvarjanje, izražanje in doživljanje z vsemi čuti. Otrok je individuum in hkrati del skupine, kar omogoča socialno osveščenost in najpomembnejše: stik s sabo. S tem se razvija motorika, možgani, domišljija, čutenje in razmišljanje.

Delavnica bo otrokom ponudila srečanje z glino, ki se jo dotikamo in jo čutimo. Podpira razvoj otrokove naravne ustvarjalnosti in ustvarjalnega mišljenja, kar otroka bogati za življenje in mu omogoča vzpostavljanje stika s sabo in z okoljem.

Otroci se bodo učili priprave naravnih materialov, razlikovanja med njimi, različih tehnik in postopkov oblikovanja ter s tem spoznali celoten proces izgradnje keramičnih izdelkov.

Cilji delavnice so, da se otrokom odprejo vrata v svet gline, da otroci pridobijo nova znanja, da razvijajo opazovanje, zaznavanje, izražanje in ustvarjalnost ter hkrati razvijajo vlogo biti posameznik in biti del skupine.

Izdelki se bodo žgali, otroci izdelke (okoli 10 kosov) na koncu delavnice tudi prevzamejo.

Delavnica poteka v sonaravno prenovljenen leseno-glinenem studiu, ki poudarja dobro počutje in kako pomembno je okolje v katerem živimo in delamo.

 

Prijave sprejemamo na: studio@anjaslapnicar.com

 

Lokacija studia: Tržaška cesta 36, Ljubljana

Pričetek: sreda 21. oktober 2020 ob 17. uri

Dolžina poteka: vsako sredo, 8 srečanj po 1.5 uro, zadnje srečanje 9. 12. 2020

Starostna skupina otrok: med 6 in 9 let

Število prijav je omejeno na 10 otrok (delavnica se izvede z min št. prijavljenih: 5)

Cena: 450 eur z možnostjo plačila na 4 obroke. Prijava je potrjena s plačilom prvega obroka.

 

O Tatjani Hlačer

V svet gline in ustvarjalnosti je Tatjana Hlačer prvič stopila leta 1991. V okviru ILA ustvarjalnice je pomagala pri ohranjanju naše lončarske dediščine, po podiplomskem študiju Pomoči z umetnostjo pa je razširila delovanje s programi za celosten pristop do gline kot medija. Delo je potekalo z različnimi starostnimi skupinami, v različnih ustanovah in v njeni delavnici, največ pa je prispevala k delu z otroci; izkušnje so potrjevale kako pomemben in potreben je takšen način dela in kakšno dodano vrednost prinaša.

O Anji Slapničar

Prvo uradno srečanje gline je Anja opravila pri mladih letih, še preden je začela z osnovno šolo. Glina jo je spremljala celo pot šolanja, po končanju študija na Falulteti za gradbenišvo in geodezijo pa se je intenzivno izobraževala na delavnicah v tujini, o naravnih materialih, geologiji in žganju na drva. Leta 2015 je odprla keramični studio, kjer se izvajajo različna izobraževanja in dogodki. Svojo usmeritev v keramiki je jasno izrazila v iskanju lokanih, naravnih geoloških materialov, in s tem poudarila pomembnost sonaravnega in okolju prijaznega pristopa do dela pri oblikovanju gline in izdelavi keramike.

No comments yet.

Leave a Reply