Glaziranje keramike je zadnji korak, da izdelek postane celota. Glazura določa barvo, teksturo, tudi kvaliteto in definira končni izdelek. Praksa je, da glazuro kupim pri dobavitelju, potem ko si jo izberem iz kataloga, ki poda samo barvo in včasih opiše glavne karakteristike obnašanja glazure. Torej si pri izboru iz kataloga prikrajšan za marsikatero stvar, slaba lastnost narejenih glazur pa je, da jih uporabljajo tudi drugi. Vsak pa seveda hoče imeti izdelke čimbolj unikatne.
Priprava glazur iz osnovnih surovin se mi je včasih zdela zapletena stvar; poznati moraš kemijo in fiziko, biti moraš natančen pri tehtanju. Vendar pa sem pred kratkim naletela na enega posebnega mojstra v lončarjenju, ki tudi sam koplje glino, in ideja, da bi kupoval industrijske glazure se mu je zdela smešna, čes, da zakaj bi imel tako glazuro, katero imajo še drugi. Rekel je: »If you can make a cake out of a cake recipe you can easily make a glaze out of a glaze recipe.« In seveda sem to idejo napadla z vseh strani. Pomagala sem si z dvema knjigama: ‘The potter’s book ob glaze recipes’ avtorja Emmanuel-a Cooper-ja in ‘Glazes from natural sources’ avtorja Brian-a Sutherland-a. Obe sem predelala in se odločila, da hočem izdelovati svoje glazure. Postopki niso prezahtevni, le malo potrpljenja sem rabila (predvsem pri iskanju prevodov in iskanju surovin v Sloveniji), in že sem si namešala moji prvi dve glazuri. Poleg tega, ti dve glazuri vsebujeta tudi nekaj ‘domačih’ sestavin. Zadala sem si tudi, da bi rada imela čim več lokalnih surovin, zato sem veliko časa posvetila iskanju le-teh. Odkrila sem, da jih veliko dobim že v okolici Novega mesta, kar je še posebej kul. Recepte z veseljem delim, ker je priprava prav zares zabavna. Obe glazuri sta kameninski za območje žganja 1200°C1260°C.
ČRNO-RJAVA MAT GLAZURA
– lepidolit                    5%
– lokalna rdeča glina    85%
– rumena okra             10%

Lepidolita nisem odkrila nikjer. Je silikatni mineral, zato sem ga zamenjala kar z prozorno glazuro za kamenine. Gline nisem še nikjer v okolici dejansko šla kopat (ampak obljubim, da bom!), uporabila sem pač kupljeno. Pri prebiranju knjige sem okro spregledala, pri ponovnemu branju pa se mi je razsvetlilo, da sem pred dvemi leti prejela različne okre od tete, ki je obiskala Provanso, kjer jo kopljejo in mi jo iz tam prinesla kot darilo.


LISASTA RJAVA MAT GLAZURA
– lokalna rdeča glina    80%
– dolomit                   10%   
– kreda                      10%

Zasledila sem, da dolomit pridelujejo v kamnolomu Granit v Poljčanah, kupila pa sem ga kot mineralno gnojilo Apnin-Mg v Kaliji. Kreda oz. kalcijev karbonat je bil nabran Ližnjanu, kjer so ga včasih kopali, stret v prah v medeninastem terilniku. Recepte sem si izbrala tako, da sem gledala, kaj imam in da ne vsebuje veliko sestavin, ki jih nimam. Preprost recept bo za začetek primeren.


Zgoraj levo: lisasta rjava mat glazura na biskvitno spečeni beli glini Sibelco WM.
Zgoraj desno: lisasta rjava mat glazura na biskvitno spečeni vijolično-zlati Creaton 592 glini
Spredaj: črno-rjava mat glazura na usnjeno trdi nepečeni beli glini Sibelco WM

V pričakovanju rezultatov.