Pogovarjajmo se o barvah! Posamezne razvojne stopnje kulture imajo različen barvni izraz, tako kot imajo ljudje z določenih zemljepisnih območij in posamezniki značilna nagnjenja do nekaterih barv. Naklonjenost do neke barve se lahko spreminja tudi v različnih življenskih obdobjih. Meni trenutno vladata turkizna in smaragdna barva – obe sta sestavljeni iz zelene in modre.


TURKIZNA
Je svetlo zeleno modra barva in izhaja iz imena za dragi kamen turkiz. Moja prva asociacija za to barvo so morske lagune in koralni grebeni:



Na potovanju po Novi Zelandiji nisem nikoli spustila turkiznih motivov:




In če ste kdaj zašli na Plitvička jezera, potem veste, kaj pomeni turkizna voda:

Foto: Peter Čuhalev

Foto: Peter Čuhalev



Šele sedaj, ko sem prilepila svoje fotografije, ki predstavljajo turkizno barvo, sem ugotovila, da je na vseh voda. In res, ko vidim obalo s tako barvo, se ne morem zadržati, da se ne bi zmočila v njej. Tudi moja garderoba je polna raznoraznih odtenkov turkizne. Na spletu pa sem zasledila, da turkizna predstavlja: osvežitev (:v vodi?:), mirnost, umsko pomiritev, mladostnost, večjo zbranost in govorno spretnost, moč sporazumevanja in zaupanje. Turkizno barvo na svojo keramiko nanašam kot samostojno barvo, ker imam rada, da so šalčke čim bolj enostavne (držim se gesla KISS: keep it simple stupid! – več o tem naslednjič:). Včasih jo kombiniram z belo, ki jo nanesem na notranjo stran šalčke, da naredi notranjost čisto, svetlo in vidno, iz katere vemo kakšne barve tekočino pijemo, ali pa z rjavimi in peščenimi barvami – kakršna je obala s turkiznim morjem.


SMARAGDNA
Čedalje bolj mi je všeč smaragdna, ki je par odtenkov bolj zelena od turkizne. Nanaša se na dragulj smaragd:



Lepo smaragdno dobim, če zapečem turkizne glazure na višji temperaturi, ali pa če jih nanesem na temnejše odtenke gline. Vsaka glina ima svojo kemijsko sestavo, prav tako jo ima vsaka glazura, kombinacija obeh pa naredi spet svoj rezultat.


Tukaj pa dokazujem par odtenkov turkizne in smaragdne in vsega vmes:



Se pa trudim namešati svojo smaragdno-turkizno glazuro, upam le, da dobim vse potrebne sestavine (računam na Keraterm:)


“Barve, kot poteze, sledijo spremembam čustev.” Pabblo Picasso