Pot do tečaja japonskega obreda pitja čaja me je pripeljala na zelo zanimiv, a hkrati zelo spontan način. Že od nekdaj je bila ena mojih glavnih inspiracij mojega ustvarjanja Azija, še bolj pa Japonska. Morda zaradi samega pitja pravih zelenih čajev in zgodovine, ki je z zelenim čajem povezana. Pa da jo na kratko povzamem – veliko sem se o zgodovini naučila iz knjige, ki mi jo je podarila Katarina, Slovakinja, ki je v Nizozemski iskala boljše življenje. Nekoč, ko sem še živela v Amsterdamu, sem jo povabila na Match-o, in ko sva se poslovili, me je obdarila s knjigo: The true history of tea.

Čaj, napitek, ki se ga pripravlja iz grma čajevca, izhaja iz območij, kjer se stikata juhozahodni kitajski prvinci Yunnan in Sichuan z Burmo. Sprva so ga ljudje uporabljali v medicinske namene in so liste samo žvečili. Predvideva se, da že okoli 10. stol. p.n.š.. Kasneje so iz čaja začeli delati napitek, kar predvidevajo, da se je zgodilo v času dinastije Shang (1700-1045 p.n.š.).

Čaj je bil močno trgovsko blago, z njim so Kitajci odkupovali konje, ki so jih tako zelo potrebovali za ubranitev svojega cesarstva, hkrati pa je bil čaj tudi pijača višjih slojev in cesarjev.

Tibetanski budisti so zato, da so lahko ostali budni pri meditaciji, spili veliko čaja, ki naj bi bistril njihov um. Japonci so mnogo stvari povzeli po Kitajcih in tako so japonski menihi, ki so se učili na Kitajskem, nazaj na Japonsko prinesli tudi sadike čajevca ter obred. Japonci slovijo po tem, da se v vsakih dejanjih, ki ji opravljajo, izpopolnijo do najbolj finih detajlov. Tako so storili tudi z obredom pitja čaja. Izhajali so iz obredov, ki so se jih naučili v Kitajski in jih začeli izvajati in postopoma preoblikovati v japonski obred pitja čaja.

Menda je vrsto obreda, kjer se zmleti listi čajevca prelijejo z vročo vodo in zmešajo z bambusovo metlico, začel izvajati menih Eisai v 12. stol. Čaj je kmalu postal tudi statusni simbol, obred so poleg menihov izvajali tudi cesarji, vojskovodje in samuraji.

V 16. stoletu je bil obred razvit v svojevrstno in posebno estetiko, razširil se je na vse družbene sloje. Morda je danes najbolj znana figura povezana s čajnim mojstrom Sen-om Rikyu-jem, ki je poudarjal, da je vsako srečanje z gosti edinstveno, dragoceno in neponovljivo. Obred je temeljil na principu harmonije, spoštovanja, čistosti in spokojnosti.

Obred se je skozi čas spreminjal in se obdržal do danes, razvil se je v vrsto različnih stilov. Japonci ga imenujejo chanoyu, sado oz. chado.

Ker sem ljubiteljica japonske keramike, iz razlogov kot so oblika, tehnika, tradicija, zgodovina, kakovost in hrana, ki se streže iz tovrstne keramike, sem nekoč kupila Chawan, skodelico, ki se uporablja pri obredu, v trgovini 1001 Dar, ne da bi vedela, da sem kupila Chawan. Čez čas sem ugotovila, da mi je zelo všeč, čedalje bolj mi je bila všeč tudi splošna japonska kultura, zato me je pritegnil dogodek, ki je je zgodil v SEM-u: tečaj Chada.

Mogoče se kdo vpraša, zakaj je tečaj sploh potreben, ko pa enostavno zmešaš zeleni čaj v prahu z vodo in ga spiješ. Gre se za obred, ki ima pravila in pri kateremu je vsak gib strogo in vnaprej določen. Predpisani so pripomočki in prostor, v katerem se izvaja, uporablja se okrog 1000 predpisanih gibov.

Obred je v neki meri fizičen in psihičen napor, vendar ko se ga enkrat osvoji, pa naj bi zagotavljal ravno obratno. Človek umiri svoje misli, osredotoči se na gibanje in se poskuša zavedati okolice in trenutka v katerem se nahaja. Uživa v estetiki, ki ni popolna; v rožah v vazi – ikebani, ki je bila narejena za obred, v sliki na steni, ki je bila postavljena za obred, v pripomočkih obreda, ki so bili ročno izdelani in je vsak kos umetnosti, v prijetni družbi svojih gostov in tišini, ki ob tem nastane. Čas začne teči počasneje, človek izrazi spoštovanje do časa, ki si ga je vzel iz zaposlenega vsakdana.

K obredu spada filozofija, meditacija in najbolj zelen čaj vseh čajev – Matcha, v skodelici vseh skodelic – Chawan-u.

6. 12. 2014 želim z vami podeliti to posebno izkušnjo, zato sem v svoj Odprti studio povabila tudi mojega učitelja Chada, ki bo izvedel demonstracijo obreda. Vabljeni!