Ker se mi keramika in pogovori o njej zdijo nadvse zanimivi, sem se odločila, da začnem delati intervjuje z izdelovalci kakovostne keramike. Tema je obširna, materiala je veliko. Danes začnem s prvo objavo.

Predstavljam vam Davida Almajerja, prvega izmed dveh članov ekipe Flamma Art Studio. Drugi član pa je njegova partnerka Eva Berce, ki pa tokrat ni sodelovala v intervjuju, saj je pravkar dobila hčerko Vito. Še enkrat čestitam!

David pravi, da je umetnik. Z umetnostjo se preživlja že od svojega 20. leta. Je zelo praktičen človek, slika, riše, izdeluje praktično pohištvo in opremlja prostore. S keramiko se ukvarja že vrsto let, vendar je resneje začel šele s pridobitvijo električne peči za keramiko. Sedaj z Evo izdelujeta uporabno keramiko, kot so skodelice, sklede, vaze, vrči… Eva izdeluje tudi nakit. Njun stil je prav poseben, saj za izdelavo ne uporabljata vretena, temveč večinoma tehniko čšipanja. V tem sta se zelo izpopolnila tekom let, nekateri izdelki se zdijo kot zvrteni. Veliko uporabljata črno glino, ter raznorazne druge svetlejše odtenke z izstopajočim šamotom. Izdelki delujejo organsko, včasih srednjeveško, včasih orientalsko. Pri Flammi Art-u pa me najbolj prepriča Davidova zagnanost za iskanjem popolne in zanimive glazure iz materialov, ki jih najde v naravi ali iz različnih surovin za glazure. Povedal mi je zgodbice, kako je v lužici, iz katere se je stekala voda, našel fino usedlino peska, kako je uporabil pepel določenih dreves, in ilovico na debelo nanašal na svoje skodelice z željo, da bi se vse to stalilo v najlepšo glazuro.

David žene naprej tehnični del, vključno z glazurami, Eva pa s svojim estetskim smislom za oblike in barve dopolnjuje Flammo Art v dobro utečen homogen keramični studio.

Več pa si lahko ogledate v intervjuju.

 

povezave:

Flamma Art Studio na Facebook-u

Flamma Art Studio na spletni strani