Obiskala sem Novo mesto, kjer se nahaja studio Boruta Šprajcerja. Borut je kipar in keramik. Izdeluje dekorativne in uporabne predmete, s tehniko vlivanja tekoče gline v kalupe. Je izjemno dober v izdelovanju kalupov, v svojem studiu jih ima na stotine; od enostavnih, do kalupov, sestavljenih iz 13 kosov. Eden izmed njegovih prvih učiteljev je bil Niko Golob, kot je bil po naključju tudi moj, drugače pa je Borut samouk s tridesetimi leti izkušenj, zato ga lahko kot poznavalka področja keramike imenujem kot mojstra.

Borut za izdelavo keramičnega izdelka najprej potrebuje idejo. Nato idejo nariše in iz gline naredi osnovni model. Potem model dobro preuči in si preračuna iz koliko kosov bo narejen kalup. Kalup nato s tekočo mavčno maso vlije po modelu, premazanim z milnico za zaščito, okvir pa si postavi iz lesenih deščic. Ko je mavčni kalup narejen in posušen, je nared za vlivanje. Za vlivanje Borut uporablja tri vrste glin – belo, rdečo in črno. Vse gline dobi v prahu, ki ga je potrebno zmešati z vodo in disperzijskim sredstvom, da se zmes ne poseda, v pravem razmerju. Tekočo glino vlije, pusti v kalupu nekaj časa, nato pa višek odlije. S tem se ob mavčnni površini vpije nekaj vode iz tekoče gline in tvori se votel glinen pozitiv. Kalup se lahko uporabi večkrat, kar je tudi namen izdelave kalupa, čez čas pa se tudi obrabi. Poleg vlivanja je v enostavne kalupe, npr. kalupe iz enega dela, mogoče odtisniti tudi mehko glino.

Najbolj sem pri Borutu navdušena nad njegovim spoštovanjem in občudovanjem do novomeških lončenih izkopanin. Novo mesto ima res bogat muzej, velik del muzeja, če ne kar večina, predstavlja keramika, ki so jo za sabo pustila ljudstva iz bakrene, železne in rimske dobe, ter vseh ostalih obdobij vmes in potem. Če ste ljubitelj keramike vam muzej toplo priporočam. Borut z muzejem tudi sodeluje. Večkrat mu je bila dana v roke skodelica, stara par tisoč let, z nalogo, da naj po njej naredi repliko. Tako jo je izdelal z izjemno natančnostjo in podobnostjo, da ko držiš repliko v roki, dobiš občutek, da si plemenitega rodu bakrenodobnega človeka, da si slavljenec in piješ žlahtno domorodno vino.

Več pa v videu:

Boruta sem kot mojsta povabila v studio AS v Ljubjano, kjer bova skupaj izvedla mojstrski tečaj izdelave kalupov, predvidoma marca. Da boste pravočasno obveščeni, se lahko prijavite na newsletter.

Boruta Šprajcerja lahko najdete v Sokolskem domu v Novem mestu, ali na tel. št.: 040 329 603.