Ste kdaj v kakšni cvetličarni ali trgovini s spominki opazili izparilnik organske oblike z razpokano barvno glazuro? Jaz vsekakor sem. To je AB design. Pod vodstvom Andreja Brezca je AB design tekom 25 let delovanja postal eden kakovostnejših podjetij na področju izdelave dekorativne in uporabne keramike.

Video intervju:

Da ne izpustite naslednjega intervjuja, novic, dogajanj in obvestil o delavnicah, se lahko prijavite na newsletter tukaj:

[sc:newsletter ]

Andrej je tipičen primer keramika. V svoji redni pisarniški službi se je zdolgočasil, hotel od življenja več in posegel po glini. Na začetku je izdeloval majhne in preproste izdelke, predvsem nakit. Kasneje je svoje znanje dogradil, zaposlil modelarja in pričelo se je izdelovanje različnih keramičnih izdelkov, ki so bili narejeni s tehniko vlivanja v kalupe. Podjetje se je širilo, naročil je bilo vedno več, večkrat toliko, da jim niso sledili. V zlati dobi podjetja je bilo zaposlenih kar 5 ljudi, iz delavnice je mesečno odhajalo okrog 4000 kosov keramike.

Naklonjenost do gline je Andrej vzel resno in do nje vzpostavil zelo podjetniški odnos. Pri tem mu je pripomoglo tudi izobraževanje o marketingu, blagovnih znamkah in trženju, kar je imelo neposredno pozitiven učinek na poslovanje in sam izgled podjetja. Tudi logo, katalogi in spletna stran – torej celostna grafična identiteta podjetja so bili predmet profesionalne preobrazbe.

Andrejeve naloge kot vodje podjetja so bile iskanje naročnikov, promocija, trženje, razvoj in oblikovanje izdelkov. Naročniki so bili različne trgovine (med njimi tudi Mercator), cvetličarne, veliko pa so izdelovali po naročilu, npr. poslovna darila za večja podjetja. Še danes izdelujejo keramične medvedke – šparovčke za Delavsko hranilnico. Sodelovali so tudi z oblikovalcem Oskarjem Kogojem.

V Grosuplju poleg delavnice stoji tudi razstavni prostor, kjer je bogata zbirka uporabnih in okrasnih izdelkov, ki so na voljo, sprejemajo se tudi naročila za posebne želje. Delavnica AB design-a je skrbno pospravljena, polna izdelkov, kalupov in surovin. Na stand-by položaju pa čaka nekaj 10 litrov veliko vedro polno tekoče gline, nared za ulitje naslednjega naročila.

AB design lahko najdete na facebook-u.