V tednu med 14. in 21. junijem 2023 se bodo v Kamniku odvijali Dnevi keramike in lončarstva z namenom obeležitve 30 let delovanja studia ILA – dotik ustvarjalnosti. V sklopu tega bomo v torek, 20. junija pripravili dve delavnici.

Delavnica Divja glina

Kdaj: 20. junij 2023 med 9. in 12. uro

Kje: studio ILA na domačiji Pr’Koren, Perovo 18c, Kamnik

Vodi: Anja Slapničar

Delavnica zajema nabiralniški del v gozdu na Perovem, kjer se bomo spoznali z lokalno geologijo. Poskušali bomo poiskati in nabrati glino in peske, nato pa bomo na domačiji pripravili nabrane materiale. Iz njih bomo izdelali keramiko, ki se bo kasneje tudi odžgala. Poslužili se bomo različnih tehnik oblikovanja. Prevzem bo možen v dveh tednih po delavnici. delavnica pa je primerna tako za začetnike kot izkušene.

Delavnica Kamniška Veronika

Kdaj: 20. junij 2023 med 17. in 20. uro

Kje: Mali Grad v Kamniku in studio ILA na domačiji Pr’Koren, Perovo 18c, Kamnik

Vodita: Tatjana Hlačer in Anja Slapničar

Delavnica izhaja iz legende o Kamniški Veroniki, ki je živela na Malem Gradu in spremenjena v kačo tam še vedno živi in čaka rešitelja. Znašla se je tudi v kamniškem grbu. Že pisani viri v Valvazorjevi Slavi vojvodine Kranjske pa nam razkrivajo drugačen pogled na Veroniko, ki jih dopolnjujejo nove raziskave in uvidi, ki nam burijo domišljijo in odstirajo možne resnice.

Zbrali se bomo na Malem gradu v Kamniku, kjer bomo spregovorili o tradicionalni mitologiji kamniške Veronike in nato interpretirali legendo na času primeren način z novimi ugotovitvami in novimi intepretacijami. Temu sledi meditacija, v kateri bomo z novo pridobljenim znanjem raziskovali globine sebe in ugotavljali kaj v tej zgodbi poresonira z nami. Po obisku gradu bomo na domačiji slike iz našega zaznavanja in meditacije prenesli v glino.

Obe delavnici sta brezplačni, potrebna pa je prijava na studio@anjaslapnicar.com.