Vesna Vidrih je ikona na slovenski keramični sceni, dobro uveljavljeno ime na področju oblikovanja porcelana.

Video intervju:

Da ne izpustite naslednjega intervjuja, se lahko prijavite na newsletter:

[sc:newsletter ]

Vesnini začetki oblikovanja gline so prava pravljica. Nekoč je bil nekomu nekdo dolžan denar in pri poplačilu dolga je bila: peč. Vesna je peč sprejela, radovednost pa jo je povedla v magični svet keramike. Čutila je, da mora izpolniti neko dolžnost, zato je poiskala glino in začela ustvarjati. Sprva so to bili majhni kipci, kasneje pa se je spoznala še s tehniko ščipanja in takrat so nastali njeni prvi uporabni objekti – skodelice. Sledili so tečaji in izobraževanja, nekaj let zatem pa je Vesna prišla še v stik s porcelanom. Je ena redkih keramikov v Sloveniji, ki porcelan vrti na vretenu.

Porcelan je postal Vesnin medij, s katerim lahko dosega svoje pravo umetniško izražanje. Njeni izdelki izstopajo od daleč. Prepoznavni so po belini in svilnatem sijaju neglaziranega porcelana, ter po živi turkizni glazuri, ki belemu porcelanu postavi močen kontrast. Tudi forme niso običajne. Inspiracijo najde v zaobljenih prodnikih, lupinah in školjkah, kateri se navezujejo na isti vir – morje. Še posebej sem navdušena nad njeno podolgovato školjko, ki je v nekaterih primerih osnova za čajnik. Njene skodelice so tanke in čutne. Ker zunanjo stran zbrusi z diamantno gobico, se moraš zadržati, da jih ne bi božal. Se ne svetijo sijajno, ampak s svilnatim sijajem. Lahko bi rekla, da so žametne.

Vesna se je prisotna na različnih razstavah, sejmih in simpozijih. V poletni sezoni jo lahko najdete na sejmu Art Market Ljubljana. Konec avgusta bo v gostovanju na priznanem keramičenem sejmu v Gmundnu v Avstriji (o Gmundnu: 2012 in 2013). Izdelki pa do na voljo tudi preko spleta.